Bu dünyada iki farklı Nike Dunk var: birisi, kaykay için performans güncellemeleri almış ve Nike SB çatısı altında olan modeller, diğeriyse 1985 yılında çıkanların neredeyse hala aynısı olan Dunk modelleri. Baktığımızda ikisi de Dunk, ama aslında göründüğünden biraz daha farklı Dunk’lar.
Peki SB Dunk ile ‘Normal’ Dunk arasındaki farklar neler? Neden birinde ‘Kalın’ bağcıklar var ve neden diğerinin dili ince? Ve kim neden eski bir basketbol ayakkabısı giyerek kaykay kaymak istesin ki?
Kaç farklı Dunk Var?
Konuya derinlemesine girmeden önce, aslında 2’den fazla Nike Dunk modeli olduğunu söyleyerek başlayalım. Aslında bakacak olursak en az 5 farklı Dunk modeli var: High ve Low olmak üzere SB Dunk ve ‘normal’ Dunk modelleri ve SB Dunk’a özel olan mid modeli. Orijinal Dunk 1985 yılında satışa çıktığında, high ve low opisiyonlarıyla satışa çıkmıştı. Bu da bizi bir başka soru işareti olan Dunk’ın aslının ne olduğuna getiriyor.
‘Orijinal’ Dunk
Nike Dunk ilk olarak 1985 yılında, Çaylak Michael Jordan’ın ayağındaki Air Jordan 1’e benzeyen bir tasarımla çıkmıştı, Nike için Dunk’ın hedef kitlesi, üniversite basketboluydu.
Tıpkı Air Jordan 1’de olduğu gibi, Dunk modellerinde de çeşitli renkleri vardı. ‘Be True to Your School’ koleksiyonu dahilinde, Nike’ın sponsoru olduğu Kentucky, Michigan, Syracuse gibi 7 farklı üniversitenin renginden esinlenilen modeller çıktı. Bu okullardaki oyuncular, 80’lerdeki çoğu önemli üniversite maçında, Dunk modellerini giydi ve bu sayede çoğu Dunk modeli akılda kalıcı hale geldi.
İlk Yılları
Her ne kadar çıktığı ilk yıllarda basketbolcular tarafından ilgi görse de, hızla ilerleyen ayakkabı teknolojilerinden geri kalınca, Dunk modelleri birkaç yıl sonra sahalardan erkenden ayılmak zorunda kaldı. Dunk’lar basketbolcular tarafından kullanılmayı bırakmış olsalar da, çok geçmeden kendilerine yeni bir topluluk buldular, kaykaycılar. Neden mi? Daha öncesinde kaykaycılar, altı bu kadar az kayan, yumuşak bilek kısımlı bir ayakkabıyla karşılaşmamıştı. Her ne kadar kaykaycılar için güzel gözükse de Dunk’ın tam bir kaykay modeli haline gelmesi, Nike SB’nin çıkmasını yani 2002 yılını bulmuştu.
Nike SB’nin Doğuşu
2002 yılında, Nike SB resmi olarak bir kaykay markası olarak kuruldu. Kaykay marketine giriş yaparken kendisini bu topluluğa kabul ettirmek için Supreme gibi kaykay markalarıyla ve bazı profesyonel kaykaycılarla işbirliği yaptı. 2002’den 2008 yılına kadar, Nike SB Dunk en çok sevilen, en havalı ayakkabılardan biri olarak görülüyordu. SB olmayan Dunk modelleriyse neredeyse sadece Japonya’da giyiliyor hatta Japonya’ya özel renkleri bile çıkıyordu.
Dunk’ın tarihi kısaca incelediğimize göre, biraz daha teknik kısma girerek aradaki farkları inceleyebiliriz.
Dunk Farkları
Dolgu Malzemesi
Kaykaycıların ayağını daha iyi korumak için, Nike SB Dunk modelinin bileğini çevreleyen kısmı ve dilinde daha fazla dolgu malzemesi bulunuyor.
Bağcıklar
SB Dunk modellerinin, kaykay kayanlar için daha dayanıklı olması adına, daha kalın bağcıkları bulunuyor. Kalın, oval bağcıklar aynı zamanda kaykay zımparasına karşı da daha dayanıklı oluyor.
Zoom Air Yastıklama
2002’den beri, SB Dunk modelleri her zaman tabanlığın altındaki Zoom Air yastıklamasıyla geliyor, bu sayede kaykayın üstündeyken hissedilen etkilerde azalıyor.
Dış Taban
2011’den sonraki çoğu SB Dunk modelinde, kaykayın daha iyi kavranması için daha sık şekilli bir taban kullanılıyor. Ayakkabının ortasındaki kısımda ise ağırlığı azaltmak adına, lastik yerine köpük kullanılıyor. Yine de bazı yeni Nike SB Dunk modellerinde hala eski Dunk dış tabanı kullanılıyor. Örnek verecek olursak Travis Scott x Nike SB Dunk, yeni bir SB Dunk olmasına rağmen eski Dunk dış tabanını kullanıyor.
Son Bir Swoosh Detayı
Son detayımız ise daha göz önünde olan ama küçük bir detay, eski Dunk’larda, Swoosh’un üzerinden geçen bir dikiş izi var, Bu dikiş, dış tabanın da yenilendiği 2011 yılında Nike SB Dunk modellerinden kaldırıldı.